[vc_row][vc_column][vc_column_text]

بنزوئیک اسید Benzoic Acid

ساده ترین کربوکسیلیک اسید آروماتیک می‌باشد که ساختار آن از یک حلقه بنزنی (C6H6) و گروه کربوکسیلیک اسید تشکیل شده است. نمک‌ها و استرهای اسید بنزوئیک به عنوان بنزوات شناخته می‌شوند. بنزوئیک اسید یک ماده اولیه مهم برای سنتز صنعتی بسیاری از مواد آلی دیگر است. بنزوئیک اسید به صورت تجاری با اکسیداسیون جزئی تولوئن با اکسیژن در مجاورت کاتالیزور کبالت و یا منگنز با بازده بالا تولید می‌شود.

 

نام گذاری آیوپاک بنزوئیک اسید
نام‌های دیگر کربوکسی بنزن
فرمول شیمیایی C7H6O2
جرم مولی 122.12g/mol
چگالی 1.265g/cm3 (15 ˚C)
شکل ظاهری کریستال بی رنگ
انحلال پذیری در آب کم محلول در آب
بنزوئیک اسید Benzoic Acid

 

کاربرد ها:

اسید بنزوئیک عمدتاً در تولید فنل،  بنزیل کلرید و بسیاری مواد آروماتیک دیگر کاربرد دارد.

بنزوئیک اسید و نمک‌های آن به عنوان نگهدارنده مواد غذایی استفاده می‌شود از رشد قارچ ها مخمرها و برخی باکتری‌ها جلوگیری می‌کند. البته نگرانی هایی مبنی بر استفاده در نوشابه ها وجود دارد چرا که بنزوئیک اسید با ویتامین سی (اسید اسکوربیک) موجود در برخی نوشابه ها واکنش داده و مقدار اندکی  بنزن سرطان‌زا تولید می‌کند.

در آزمایشگاه‌های آموزشی، اسید بنزوئیک یک استاندارد رایج برای کالیبره کردن، بمب کالری‌سنج می‌باشد. بنزوئیک اسید همچنین در پماد‌های پوستی برای بیماریی‌های قارچی نیز استفاده می‌شود.

نزوئیک اسید و نمک‌هایش به عنوان نگهدارندهٔ غذا مصرف دارند که به نام‌های E212, E۲۱۱، E۲۱۰ و E۲۱۳ شناخته می‌شوند. هر کدام از این نمک‌ها از واکنش مستقیم یا واکنش با نمک‌های سدیم، پتاسیم یا کلسیم تهیه می‌شوند.
در اصل بنزوئیک اسید از رشد قارچها، مخمرها و بعضی باکتریها جلوگیری می‌کند. نحوهٔ اثر بنزوئیک اسید اینگونه‌است که در ابتدا بنزوئیک اسید جذب سلول می‌شود، اگر pH درون سلولی به ۵ یا کمتر تغییر کند، تخمیر ناهوازی گلوکز از طریق Phosphofructokinase به میزان ۹۵٪ کاهش می‌یابد و این خود باعث نابودی آن‌ها می‌شود. مقدار معمول استفاده از بنزوئیک اسید و نمک‌هایش به عنوان نگه دارنده بین ۰٫۰۵٪-۰٫۱٪ می‌باشد. البته در بعضی غذاها باید از سطوح بالاتری از بنزوئیک اسید استفاده شود که مقادیر ماکسیمم آن در قوانین بین‌المللی غذا موجود است.
البته نگرانی‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه بنزوئیک اسید با آسکوربیک اسید (ویتامین C) موجود در نوشابه‌ها واکنش داده و مقادیر بسیار کم (ولی در دراز مدت خطرناک) بنزن تولید می‌شود.

 

علائم هشدار دهنده:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row parallax=”0″ fx_hover=”cz_image_no_fx” size=”150*150″ css_position=”relative;display: table;margin:0 auto” link_type=”none” sticky_caption=”” smart_fs=”” hide_on_d=”” hide_on_t=”” hide_on_m=”” tilt=”” glare=”0″ scale=”1″ parallax_h=”” parallax_stop=”” mparallax=”0″ id=”cz_66123″ image=”1167″ hover_image=”” css_width=”” link=”” tooltip=”” cz_title=”” sk_css=”” sk_css_tablet=”” sk_css_mobile=”” sk_css_hover=”” svg_bg=”” svg_bg_tablet=”” svg_bg_mobile=”” sk_caption=”” sk_caption_tablet=”” sk_caption_mobile=”” sk_caption_hover=”” sk_brfx=”” anim_delay=”” class=””][vc_column width=”1/5″][cz_image size=”150*150″ css_position=”relative;display: table;margin:0 auto” id=”cz_103695″ image=”1167″][/cz_image][/vc_column][vc_column width=”1/5″][cz_image size=”150*150″ css_position=”relative;display: table;margin:0 auto” id=”cz_52927″ image=”1166″][/cz_image][/vc_column][vc_column width=”1/5″][cz_image size=”150*150″ css_position=”relative;display: table;margin:0 auto” id=”cz_58264″ image=”1170″][/cz_image][/vc_column][vc_column width=”1/5″][/vc_column][vc_column width=”1/5″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][cz_gap][vc_column_text]

اگزالیک اسید دو آبه

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]